Aquest any, les fortes pluges han causat nombroses esllavissades de gran volum que han afectat diferents carreteres catalanes, dificultant el trànsit pels habitants i visitants i que, malauradament, han causat víctimes mortals. Josep Maria Caba, gerent i soci fundador de l’empresa, ens explica com actua iMuntanya en obres d’emergència.
En quines obres heu actuat aquest any considerades d’emergència?
Enguany hem treballat com mai en obres d’emergència. He comptatilitzat 15 sortides d’aquest tipus des de Gener fins ara al Novembre. Els episodis de fortes pluges de principis d’any, de la primavera i d’aquesta tardor han ocasionat nombroses afectacions en tota mena de vies des de línies ferroviàries fins a carreteres nacionals i locals. Hem treballat conjuntament amb les diferents administracions que s’han vist afectades per retornar la normalitat a la circulació i evitar nous despreniments en les zones afectades.
Quin és el procediment d’actuació?
Habitualment cal fer una visita prèvia tan aviat com sigui possible i amb la participació de tècnics especialistes per analitzar el problema, definir els procediments d’actuació i dissenyar la solució adequada al problema. Un cop establert aquest pla d’actuació, s’assigna un encarregat i un equip d’obra que es desplaça immediatament a la zona afectada. Seguidament es transporten equips i materials i es comença tan aviat com sigui possible, ja que sabem que és primordial recuperar la circulació en els vials afectats.
Què es valora a l’hora de decidir quina és la solució al problema?
Prima el criteri tècnic per resoldre i mitigar o reduir el risc existent per no exposar més gent a una situació de perill. Aquest criteri pot portar al desallotjament d’habitatges, tall de vies de comunicació o de serveis bàsics. Un cop establerta la solució tècnica adequada, es defineix el procediment a seguir per tal de ser més eficients en el restabliment dels serveis i la normalitat.
Quines dificultats us trobeu habitualment?
El més dificultós és donar una resposta immediata adequada. Per minimitzar el risc de més esllavissades en la zona afectada i assegurar correctament els talussos, cal un bon estudi tècnic per trobar la solució més adient i efectiva. Sovint, la necessitat de restablir amb immediatesa un servei ens duu a treballar intensament i sota pressió per fer la feina amb el menor temps possible. Per això, a iMuntanya tenim solucions d’aplicació ràpida, però temporal que permeten restablir el pas de vehicles i persones amb un nivell de seguretat parcial mentre s’estudien actuacions que ofereixin la millor protecció.
Quines són aquestes solucions d’aplicació immediata?
Les de la nostra especialitat, l’ús de malles d’acer que són de ràpida implementació en el terreny i que garanteixen un mínim de seguretat i ofereixen la possibilitat de restablir el servei el més ràpid possible. I posteriorment, les complementem amb sistemes de contenció d’ancoratges al terreny que es poden instal·lar mentre es fa un ús del servei afectat.
Quant temps fa falta per restablir la seguretat de la via després d’una esllavissada?
És difícil respondre aquesta resposta doncs depèn de cada emergència. El més òptim és que es puguin oferir vies alternatives de pas, encara que comportin augment del temps del trajecte, però que permetin als tècnics i a l’equip treballar en la implementació de la solució abans de tornar a permetre l’ús de la via afectada.