Són força els pobles catalans que es troben als peus de massisoss, vora barrancs o sobre turons o cingleres. Potser per la posició defensiva o per ser una ubicació ideal per fer-hi repòs en èpoques llunyanes, aquestes viles han crescut envoltades de talussos i dels perills que això suposa. Amb el pas del temps i de tempestes, riuades i altres efectes metereològics i geològics, algunes vessants están actualment en perill de caiguda de roques i d’ocasionar danys que poden afectar edificacions, infraestructures i persones.
Gerb, a La Noguera, és un d’ells. Un poble a la Vall del Segre, als peus del Barranc del Macip i rodejat per guixeres que ha requerit d’actuacions per evitar mals majors . iMuntanya ha dut a terme treballs d’emergència per estabilitzar una roca de grans dimensions que amenaçava de caure sobre diverses edificacions, fet que podria havia ocasionat greus danys a persones i habitatges.
A mitjans de l’any 2021 s’havia dut a terme una estabilització de la Penya de l’Espígol a Gerb, La Noguera, amb la instal·lació de barreres dinàmiques, una solució efectiva en grans vessants, i xarxes amb ancoratges. Durant l’estudi del projecte es va detectar un potencial risc de caiguda d’una roca de grans dimensions. L’Ajuntament aprovà la instal·lació d’uns sensors de GeoHazard Advisors per controlar el moviment de la roca.
Donada la frecuència de les alarmes, la Diputació de Lleida va acreditar la urgència de l’actuació i l’equip d’iMuntanya començà els treballs d’emergencia per estabilitzar el bloc. En un primer moment, es van instal·lar malles i ancoratges a la part superior de la roca per donar seguretat als operaris i permetre la instal·lació de la màquina perforadora. A més, durant les obres s’han mantingut els sensors a la roca amb un sistema d’alarma per avisar i permetre l’evacuació segura del personal de l’obra i de la desena de veïns que viuen al peu del bloc.
La dificultat d’accés a la zona de treball ha estat un dels reptes d’aquests treballs i, per això, s’ha utilitzat l’helicòpter per transportar els materials. A més, les obres han requerit d’un procediment d’actuació al detall per part de l’equip tècnic per minimitzar les afectacions a l’estabilitat del bloc.
L’equip d’operaris d’iMuntanya que ha participat en les obres ha estat format en tècniques de treballs verticals especialitzades i de complexitat. Alhora, han utilitzat maquinaria lleugera de perforació amb la que, batent els nostres rècords, hem arribat als 30 metres de profunditat en vàries de les més de 30 perforacions que s’han fet. Aquestes s’han fet amb un sistema hidràulic i no el més habitual, el pneumàtic, i són el primer pas en la instal·lació d’ancoratges i malles per lligar la pedra amb el talús del darrera. Adicionalment, alguns dels ancoratges se’ls ha dotat amb una cèl·lula de càrrega per monitoritzar els esforços al llarg del temps i s’han instal·lat uns inclinòmetres per un millor control del bloc.
A iMuntanya treballem per evitar accidents o danys a infraestructures, edificis o persones. Per això, la prevenció és la eina més útil.