Les línies ferroviàries compten amb diversos reptes en la seva construcció i manteniment, particularment els seus condicionants de traçat. Les vies de tren permeten un desnivell d’entre el 1.5% i el 3% i això suposa que, quan aquest traçat entra en zones o terrenys amb una orografia muntanyenca, s’hagin de dissenyar túnels, talussos o trinxeres.
Per a salvar grans desnivells en poc espai s’utilitzen solucions conegudes com els túnels cremallera, dissenyats per a desnivells de fins a un 15%, o els funiculars, una opció mixta entre el transport per cable i ferroviari. En determinades ocasions, es recurreix a propostes úniques i molt creatives com el famós Túnel del Cargol en la línia de FGC d’Adif de Ripoll-Puigcerdà, un túnel helicoidal de 230 metres de ràdio que permet que el tren baixi o pugi 48,60 metres en poc espai, o “El Zig-Zag” del tren de PeruRail, una sèrie de cinc corbes que permeten salvar un desnivell de 400 metres en menys de 5km, per acostar als passatgers de Cusco al Machu Picchu.
Quan per les característiques del terreny no hi ha possibilitat de construir túnels, una de les opcions més habituals és la construcció de trinxeres, deixant un talús a un o tots dos costats del tren. Algunes línies, construïdes a inicis o durant la primera meitat del segle XX quan les tecnologies constructives no estaven tan desenvolupades i el moviment de terres i excavacions estaven més limitades, van crear un conjunt de trinxeres amb gàlibs molt reduïts i gairebé sense cunetes de guarda. Per això, en cas de despreniments de terres o roques els trens en circulació es troben atrapats i el perill d’accidents greus és major.

Instal·lació de malles de protecció i barreres contra despreniments superficials de terra, any 2020

Estabilización de talud con malla, año 2021
Per a minimitzar els riscos geològics, les actuacions de protecció comencen durant la construcció del traçat de la línia ferroviària. Antigament s’utilitzaven murs de maçoneria com a manera de protegir la cara del talús i així evitar l’erosió i la meteorització dels materials de la capa més superficial, però actualment hem avançat molt en aquest camp. Ara, amb l’ajuda de les noves tecnologies, apliquem bulonats sistemàtics que superficialment reparteixen els esforços que transmet el terreny ja sigui amb solucions flexibles de malles d’acer o més rígides de projecció de formigó. En els casos que els talussos o vessants siguin de gran envergadura, utilitzem solucions passives d’intercepció dels despreniments de roques com són les barreres dinàmiques.

Treballem en horari nocturn amb menor o nul servei de trens en localitzacions amb gàlibs molt estrets, any 2020

Ús de maquinària lleugera i adaptada per a treballar en entorns d’accés difícil, any 2020.
La nostra especialitat en treballs verticals i els nostres equips de perforació adaptats als talussos, ens permet ser molt àgils i oferir, en vies ferroviàries amb accessibilitat molt limitada o de complexa logística d’accés, solucions tècniques flexibles i lleugeres que permeten oferir un cost més reduït.
A més de l’estabilització de talussos, comptem amb els coneixements i la formació per a dur a terme altres treballs de geotecnia vertical en entorns d’alta corrosivitat com el marítim i d’instal·lació d’infraestructures en llocs d’accés reduït, com serien les escales d’emergència o els sistemes de drenatge de funiculars.

Instal·lació d’una bastida per a reparacions en un fals túnel en un penya-segat, any 2020

L’any 2020 vam instal·lar els 2180 esglaons de l’escala d’emergència del funicular de St Joan a Montserrat.