Els ponts penjants, des d’un punt de vista per a vianants, s’han desenvolupat al llarg de molts segles. La importància d’aquestes infraestructures es pot albirar en la seva història, ja que són un tipus d’estructura de fa segles i que continua vigent avui en dia.
Inicialment, aquests ponts consistien en varis cables fets amb cordes o rames sobre els que es caminava directament, amb el temps, es milloren amb taulers sobre dos cordes que permet una millor transitabilitat. Aquests ponts eren utilitzats, com en els nostres dies, per a unir dos riberes d’un riu i d’aquesta manera poder creuar-lo, o per a salvar gorges entre dos punts elevats, el que redueix el temps per a arribar a l’altre costat, a la vegada que millorava les condicions al no haver de passar per terrenys perillosos (aigües braves o vessants amb escorrenties, per exemple).
El pont penjant aconsegueix una empenta important en el segle XIX, quan es comencen a realitzar, no només pel pas de vianants, sinó com a passos per eixos viaris importants. Això fa que es desenvolupin com a elements d’enginyeria, sobretot per poder salvar grans distàncies, ja que la seva lleugeresa els fa molt més assequibles tècnica i econòmicament que els ponts de piles i plataformes rígides.
En el cas de ponts penjants per a vianants, actualment recullen, d’una banda el desenvolupament tecnològic derivat dels ponts de gran envergadura i, d’altra banda la seva esveltesa i el seu valor estètic que els permet integrar-se perfectament en espais i entorns d’alt valor paisatgístic i natural.
Els ponts penjants, especialment dissenyats per a vianants i ciclistes i situats en zones de difícil accés, permeten obrir o recuperar senders que transcorren per paisatges de muntanya de gran bellesa i creuen rius i barrancs, al mateix temps que milloren la comunicació i potencien el turisme. Això permet la pràctica d’esports a l’aire lliure, com el senderisme, i pot generar una àmplia oferta d’altres esports de muntanya a la mateixa zona.
Existeixen en l’actualitat diverses experiències de la implementació d’aquest tipus d’infraestructures que produeixen un augment considerable del nombre de visitants a espais naturals d’alt valor paisatgístic, ja existents. Com a conseqüència d’això, aquesta nova oferta a la zona ha revitalitzat sectors de l’economia local, com l’obertura de nous establiments hotelers i comercials, i fins i tot, d’agències de viatges, que ajuden a millorar l’economia dels municipis petits.
Com a exemple de ponts penjants que són part dels llocs turístics d’interès es troben el Capilano Suspension Bridge (1888), de 136 metres a Vancouver, sent el més antic, i el pont penjant de vidre a 1.000 m d’altitud del parc Yuntai Mountain , situat a la província de Hunan (Xina).
En ocasions, aquestes infraestructures poden donar lloc al fet que el vianant gaudeixi de vistes sobre les goles o rius, que d’altra manera no podria, generant així un atractiu sobre el paisatge, al mateix temps que millorant l’accessibilitat entre els punts que uneix, i permet ampliar el rang de visitants, tant en edat com en capacitats físiques, per gaudir de la natura i la ruta.
En resum, la instal·lació de ponts penjants i passarel·les en rutes de gran valor paisatgístic afavoreixen l’obertura al públic d’espais naturals i la creació de productes turístics de tota mena, que impulsen l’economia de moltes poblacions petites situades en zones de muntanya.